Aanbouw of veranda: de verschillen

Mike avatar

Mike op 04-02-2016

Als je je woning wilt uitbreiden kun je kiezen uit een veranda of een aanbouw. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Ontdek ze snel in onderstaand artikel!

Veranda en aanbouw

Verschil tussen aanbouw en veranda

Soms wordt een aanbouw door de invulling een veranda, maar een veranda is in principe altijd een aanbouw. Verwarrend misschien, maar het grootste verschil tussen een aanbouw en een veranda vormt zich in de glaspartijen. Een veranda bestaat veelal namelijk uit grote glaspartijen (tot aan het dak aan toe), een aanbouw is een combinatie van muren en ramen. Een aanbouw dient dan ook meestal als uitbreiding op de bestaande leefruimte, terwijl een veranda echt als aanvulling is bedoeld en meestal als doel heeft een verlengstuk te vormen tussen binnen en buiten. Wat je uiteindelijk ook kiest; beiden zijn een grote meerwaarde voor je woning!

Voor- en nadelen

Doordat in een veranda veel glas wordt gebruikt zijn de weersomstandigheden vaak van grote invloed op het gevoel in de veranda. 's Zomers kan het bijvoorbeeld bloedheet zijn (vooral wanneer je geen goede zonwering integreert in de veranda) en in de herfst en winter kan het juist erg kil en onbehaaglijk zijn in de veranda (vooral wanneer deze niet voldoende geïsoleerd is).

Daar staat tegenover dat een veranda de perfecte link is tussen binnen en buiten. In een (goed geïsoleerde) veranda kun je bijvoorbeeld ook 's winters heerlijk van je tuin genieten. Meestal is het plaatsen van de veranda ook een stuk goedkoper dan een aanbouw laten bouwen. Dit komt doordat een veranda doorgaans door één gespecialiseerde partij wordt geplaatst. Bij een aanbouw heb je te maken met verschillende vaklui zoals een architect, een metselaar, een stukadoor, ramenplaatsers, elektriciens, dakwerkers enz. die allemaal samen moeten werken om tot het gezamenlijke resultaat te komen.

Logischerwijs kost dit meer geld en meer tijd. Een veranda is meestal binnen een aantal dagen geplaatst, voor een aanbouw moet je zeker een paar maanden uittrekken.

Een aanbouw is vooral geschikt wanneer je een te klein woonoppervlak ervaart in je huidige woning. Met een aanbouw creëer je extra leefruimte en kun je ook vrij goed de link naar buiten maken door bijvoorbeeld te werken met grote schuifdeuren naar de tuin toe. Tevens is een aanbouw gemakkelijker te isoleren dan een veranda met veel grote glaspartijen. Je zult dan ook over het algemeen het hele jaar door behaaglijk in de aanbouw kunnen vertoeven en daarnaast ook nog eens besparen op de energienota wanneer je de aanbouw hebt uitgerust met degelijke isolatie. Qua investering misschien duurder dan een veranda, maar op de langere termijn (en ook in het geval wanneer je de woning na verloop van tijd wilt verkopen) is een aanbouw de investering meer dan waard!

Kosten veranda en aanbouw

De kosten van een veranda of aanbouw zijn moeilijk concreet te benoemen. De kosten zijn immers afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan materiaalkeuze en of je de klus uitbesteedt of (gedeeltelijk) zelf verantwoordelijk bent voor de werkzaamheden. Over het algemeen kun je echter wel stellen dat een aanbouw duurder is in aanschaf dan een veranda, simpelweg omdat er meerdere vaklui mee gemoeid zijn om de aanbouw te realiseren.

Welke keuze je uiteindelijk ook maakt, het is goed om te weten dat vaklui onderling uiteenlopende tarieven rekenen voor hun diensten. Door meerdere firma's met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt verzeker je jezelf altijd van de laagste kostprijs voor de aanbouw of veranda.

Vergelijk daarom altijd meerdere offertes, ongeacht of je voor de veranda of de aanbouw kiest als uitbreiding op je bestaande woning!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!