Veranda of aanbouw: wat moet ik kiezen?

Mike avatar

Mike op 24-02-2016

Bij het uitbreiden van je woning kun je kiezen uit een veranda of een aanbouw. Maar welke keuze maak je in welke situatie? Ontdek het in onderstaand artikel!

Aanouw of veranda

Veranda of aanbouw

Een veranda of een aanbouw? Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Waarom kies je voor een aanbouw?

Je kiest een aanbouw voornamelijk wanneer je het woonoppervlak binnen de woning wilt vergroten. Door een aanbouw voelt de woning ruimer en groter aan en heb je meer ruimte tot je beschikking. Vooral wanneer de overgang tussen de bestaande bebouwing en de aanbouw netjes wordt weggewerkt zul je het gevoel hebben of je woning altijd al zo groot is geweest. Een aanbouw kies je dus vooral wanneer je meer ruimte wilt creëren.

Waarom kies je voor een veranda?

Een veranda kies je vooral wanneer je je woning van meer pit en karakter wilt voorzien. Uitbreiding van de bestaande leefruimte is niet altijd de doorslaggevende factor waarom men kiest voor een veranda. Het is vooral de upgrade aan de bestaande woning die men voor een veranda doet kiezen.

Doordat het onderscheid tussen de bestaande woning en de veranda duidelijk zichtbaar is zal dit voor een waardevermeerdering worden gezien van de woning. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de ruimte in te richten als een speciale ruimte. Denk hierbij aan een speelkamer voor de kinderen of een ontspanningsruimte voor jezelf waar je terecht kunt met een goed boek.

Veel mensen hebben echter schrik dat een veranda killer aanvoelt dan de rest van de woning. Dit is niet altijd terecht en je hebt hier zelf behoorlijk wat invloed op. Door de juiste materialen te kiezen en de veranda goed te laten isoleren kan het leefklimaat hetzelfde zijn in de veranda als in de rest van de woning.

Bij een veranda moet je wel goed opletten wanneer er veel glas aan te pas komt. Glas is moeilijker te isoleren, heeft een mindere privacy en kan er vooral 's zomers voor zorgen dat de veranda verandert in een broeikas. Zonneschermen en gordijnen e.d. zijn daarom onmisbaar in een veranda, vooral wanneer deze op het zuiden is gericht.

Andere verschillen tussen een aanbouw en een veranda

Naast bovengenoemde verschillen is er nog één groot verschil tussen een veranda en een aanbouw die wellicht een belangrijke doorslaggevende factor voor je kan zijn.

Een veranda wordt doorgaans door een gespecialiseerd bedrijf geplaatst en vaak is dit in een periode van een aantal dagen gerealiseerd. Bij een aanbouw ligt dit anders. Je hebt immers te maken met verschillende vaklui die gezamenlijk de aanbouw realiseren. Denk hierbij aan een architect, een aannemer, glaszetter, dakdekkers, elektriciens etc.

Dit zorgt er voor dat een aanbouw langer duurt om te realiseren en vaak ook een grotere investering vraagt. Alle arbeidsuren zullen immers betaald moeten worden.

Je kunt hier dan wel weer vrij eenvoudig op besparen. Door meerdere specialisten met elkaar te vergelijken kom je gemakkelijker tot de voordeligste vaklui. In veel gevallen levert zo'n vergelijking je een flinke besparing op die in sommige gevallen kan oplopen tot wel 40%.

Of je dus kiest voor een veranda of een aanbouw; vergelijk altijd meerdere offertes om jezelf van de laagste kostprijs van de nieuwe veranda of aanbouw te verzekeren!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!